Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ve beraberindeki heyetle birlikte Seydikemer ve Fethiye’de devam eden projelerde incelemelerde bulundular.
Programa CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, CHP Fethiye İlçe Başkanı Mehmet Demir, Belediye Meclis Üyeleri, muhtarlar, Muğla Büyükşehir Belediyesi (MBB) ve Fethiye Belediyesi’nin ilgili daire amirleri katılım sağladı.
Seydikemer’de ipek böcekçiliği dut bahçesi projesi
Gürün ve Karaca ilk ziyaretini MBB’nin Seydikemer’deki İpek Böcekçiliği Dut Bahçesi’ne gerçekleştirildi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak tarımın üst seviyede ve dönüm başına daha fazla gelir getirebilecek şekilde olmasını istiyoruz. Burada ele aldığımız konu kooperatif ve kooperatifçilik. Tarım konusunda kooperatifçiliğin desteklenmesi ve daha sonra kuracağımız kooperatifler birliği ile çok daha büyük bir güce sahip olacağız.
Aynı zamanda daha az masrafla daha çok gelir elde edilmesini sağlamamız lazım. Bizim üreticinin elinden alıp, pazarda satmak gibi bir politikamız yok. Üretimden mamul haline getirilerek, katma değeri yüksek ürünler üretilmesi. Bizim isteğimiz koza değil, ipeğin dokunarak mamul haline getirilerek satılmasını sağlamak. Kooperatifleşeceğiz, herkes ona üye olacak. Bu alanları genişleteceğiz. Ürettiklerimizi mamul olarak satarsak, 10 kat fazla gelir elde ederiz” dedi.
Girgin, “Tarımın önemi bir kez daha ortadadır”
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ise, “Gıda güvenliği, sağlıklı beslenme ve tarımsal üretimin önemli olduğu bir dönemden geçiyoruz. Ulusal tarım politikasının önemi burada bir kez daha ortaya çıkıyor. Salgın çifti ve tarımın önemini bir kez daha ortaya koymuştur” şeklinde ifadeler kullandı.
Karaca, “Büyükşehir ile uyumlu bir şekilde çalışıyoruz”
Büyükşehir ve Fethiye Belediyesi’nin uyumlu bir şekilde hizmet ürettiğini dile getiren Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ise, “Bu öncü projeleri hayata geçirmelerinden dolayı öncelikle Değerli Başkanımız Osman Gürün’e teşekkür ediyorum. Büyükşehir ve Fethiye Belediyesi, iki kardeş belediye olarak, geçen 13 ayda uyumlu bir şekilde hizmetlerimiz devam ediyor. Yeşilüzümlü’müzde halkımızın ürettiği şaraplara, sürekli baskınlar gerçekleşiyor. Üzümlü şarabını bir marka haline getirip, Türkiye’ye, hatta dünyaya bunu pazarlamak istiyoruz. Bunun için de yoğun bir şekilde çalışıyoruz” dedi.
Yeşilüzümlü’de koleksiyon bağı 17 dekarlık alanda yapıldı
Heyet, Seydikemer’in ardından Yeşilüzümlü’ye geçti. MBB’nin Yeşilüzümlü’de 17 dekarlık alanda yaptığı üzüm bağı projesini Başkan Gürün ve Başkan Karaca, birlikteki heyet ile birlikte inceledi. Yeşilüzümlü Mahalle Muhtarı aynı zamanda Yeşilüzümlü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erkan Arıcan, “Bu bağ dikimini gerçekleştirdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. 2012 yılından bu yana çalışmalarımıza devam ediyoruz. Makine ve ekipmanların bir kısmını temin ettik. Şarap üretim merkezinin projesi çizildi. Mahallemiz için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz” dedi.
Fethiye Belediyesi Üzüm İşleme Tesisi Yapacak
Fethiye Belediyesi’nin Yeşilüzümlü’de planladığı 1390 m2 arsa üzerine toplam 1431 m² inşaat alanına sahip betonarme bina olarak, yılda öncelik olarak 100 bin şişe, sonrasında kapasite artırımı ile iç ve dış sahada toplam bir milyon şişe üretim kapasitesine sahip olacak Üzüm İşleme Atölyesi de incelendi. Proje aşamasında olan Üzüm işleme atölyesiyle ilgili Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, “Burada temel olarak şarap üretilmesi düşünülüyor. İlk etapta 100 bin, ikinci etapta ise 1 milyon şişe kapasitesi bulunan bir tesisi hizmete sunacağız. Tesisi Fethiye Belediyesi olarak yapacağız. İçerisindeki tüm malzemeleri ise Muğla Büyükşehir Belediye’miz tamamlayacak. Bu görev süremizde bu tesisi hizmete açmak istiyoruz” dedi.
Gürün, “Markalaşmalıyız”
Başkan Osman Gürün ise, “Yüz bin şişe ilk etap için. 1 milyon şişeye kadar çıkabiliyor. Yeşilüzümlü amatör şarapçılıkla ilgili bir merkez. Bunun profesyonel bir şekilde, burada yaşayan vatandaşlarımıza girdi yapabilmemiz için, markalaşmak için böyle bir proje çalışmasına başlanıldı. Burada yaşanan operasyonlar herkesin malumu. Artık burada Yeşilüzümlü şarabının markalaşması gerekiyor” diye konuştu.
“Hisarönü – Ovacık hattı altyapısı yaklaşık 100 milyon TL’ye mal olacak”
Yeşilüzümlü’nün ardından üstyapısıyla birlikte yaklaşık 100 milyon TL’ye mal olacak Hisarönü – Ovacık hattı kanalizasyon şebeke ve kollektör yapılması ile Fethiye mevcut kanalizasyon şebekesinin rehabilitasyon çalışması incelendi. Tesis inşaatında daire amirleri tarafından sunumlar gerçekleştirildi. Yıllardır bu bölgede altyapı sorununun yaşandığına dikkat çeken Karaca, “Biz göz boyamıyoruz. Hizmet yapıyoruz.”
Büyükşehir ve ilçe belediyesi olarak uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Foça’nın altyapısını bitirdik, üstyapısı bitmek üzere. Tuzla Mahallesi’nin alt ve üstyapısını bitirdik. Kesikkapı’nın altyapısı bitti, 10 güne kadar üstyapısı da bitiyor. Ovacık-Hisarönü-Ölüdeniz altyapısı yılların sorunu. Geçtiğimiz dönemde Osman Başkan bize, burada görev almamızı istemişti. MUSKİ Genel Müdürü Baki beyle sürekli görüşme gerçekleştirdik. Buradaki sıkıntıyı anlattık. Üst yapılarıyla birlikte yaklaşık 100 milyon TL’lik bir projedir. Arıtmanın 52 milyon TL’ye ihalesi yapıldı. Biz Fethiye’nin altyapısını ve geleceğini hazırlamak için uyumlu bir şekilde, iki belediye yürüyoruz. 4 yıl sonra sizler de göreceksiniz, çok güzel günler bizleri bekliyor. Pandemi dolayısıyla gelirlerimiz yarı yarıya düştü ama bunlar bizler için bir mazeret değil. Bu güzel hizmetlerle halkımızı buluşturduğu için Başkanımız Sayın Osman Gürün’e teşekkür ediyorum” dedi.
Su deposu inşaatını incelediler
Daha sonra Ölüdeniz’deki su deposunda incelemelerde bulunan heyet, burada yapımı devam eden su deposuyla ilgili daire amirlerinden bilgiler aldı. Ölüdeniz’deki çalışmaları yerinde inceleyen Gürün ve Karaca ile beraberindeki heyet ardından Fethiye Belediye binasına geçtiler.
16.05.2020 |